Programy i projekty
Udział szkoły w projektach zewnętrznych oraz realizacja programów zewnętrznych w roku szkolnym 2017/2018
- 1. „Owoce i warzywa w szkole” - ogólnopolski program organizowany przez Agencję Rynku Rolnego (Warszawa)
-uczniowie promują dbałość o zdrowe odżywianie, a tym samych chętniej sięgają po owoce i warzywa;
-uczniowie potrafią wymienić zasady racjonalnego odżywiania się;
-uczniowie aktywnie współpracują na edukacyjnych zajęciach w zakresie tej tematyki; - 2. „Mleko w szkole” - ogólnopolski program organizowany przez Agencję Rynku Rolnego (Warszawa)
-uczniowie kształtują w sobie dobre nawyki żywieniowe poprzez spożywanie mleka i przetworów mlecznych;
-uczniowie potrafią wymienić zasady racjonalnego odżywiania się;
-uczniowie aktywnie współpracują na edukacyjnych zajęciach w zakresie tej tematyki; - 3. „Znajdź właściwe rozwiązanie” - Program Profilaktyki Antytytoniowej , Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej (Kalisz)
-uczniowie wykazują postawy asertywne związane z unikaniem czynnego oraz biernego palenia tytoniu;
-uczniowie doskonalą umiejętności radzenia sobie w trudnych i stresujących sytuacjach; - 4. „Zachowaj Trzeźwy Umysł” - ogólnopolska kampania profilaktyczna organizowana przez Stowarzyszenie Producentów i Dziennikarzy Radiowych (Poznań)
-uczniowie aktywnie współpracują na edukacyjnych zajęciach w zakresie tej tematyki;
-uczniowie promują zdrowy styl życia;
-uczniowie doskonalą umiejętności radzenia sobie w trudnych i stresujących sytuacjach;
- Wychowawcy klas
5. „Bądźmy zdrowi– wiemy, więc działamy” - program edukacyjny dla klas szkoły podstawowej i Gimnazjum Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej (Kalisz)
-uczniowie potrafią wskazać wpływ żywienia i aktywności fizycznej na własne zdrowie;
-uczniowie stosują właściwe nawyki i umiejętności prozdrowotne;
-uczniowie aktywnie współpracują na edukacyjnych zajęciach w zakresie tej tematyki; - 6. „Trzymaj Formę!” - program edukacyjny dla kl. IV i klas gimnazjalnych Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej (Kalisz)
-uczniowie stosują właściwe nawyki i umiejętności prozdrowotne;
-uczniowie promują zasadę aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki;
-uczniowie umiejętnie korzystają z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych